niedziela, 6 października 2019

Wino pochodzi z Gruzji




Za nami wizyta w pięknej i znakomicie prowadzonej winiarni rodziny Dugladze w kachetyjskiej miejscowości Toxliauri. Widać, że gościnny właściciel ma łeb nie od parady i potrafi wykorzystać atuty rodzimej tradycji winiarskiej, produkując różne odmiany win białego i czerwonego. Gospodarz biegle mówiący po angielsku rozpoczął swój wykład od czaczy i tajemnicy jej produkcji. I odkrycie - egzotyczne w smaku marynowane czoindżoli- znakomita zakąska dla koneserów mocnych trunków.








Kolejny etap to piwniczka winna z tradycyjnymi kadziami z kwewri z białym wytrawnym winem o wdzięcznej nazwie Katiteli, a potem szlachetne i wykwintne Mukuzani, i nieco pośledniejsze, ale znakomite Kindzmarauli i ... akcent bolesławiecki - na suficie pozdrowienia dla naszego kochanego miasta.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz